Info in het Nederlands

Beste,

Wij, het collectief fôrets pour tous, zijn op zoek naar Vlamingen, Belgen, die graag hun steentje willen bijdragen aan het beschermen van de Belgische bossen.

Even wat meer uitleg:

In Chiny, het zuiden van de provincie Luxemburg, vlak bij Florenville, niet zover van Orval. (Zo, nu weten jullie al waar.) zou een groot stuk historisch, openbaar bos van 136 hectare, dat nu beheerd wordt door de Waalse DNF (dienst voor bosbeheer onder toezicht van de lokale boswachters (Je weet wel, die mannen die Dutroux opgepakt hebben.) verkocht worden. In dit gemeentelijke bos mogen mensen vrij vertoeven, wordt hout gekapt in duurzaam bosbeheer, wordt op wild gejaagd volgens wel afgesproken regels, wordt meer vis in de rivier uitgezet, dan de lokale visvereniging er in één jaar uitvist, plukt de lokale bevolking al eens graag een champignon en doen Vlaamse, Waalse en Nederlandse jeugdverenigingen ontzettend mooie jeugdherinneringen op tijdens de zomer, …

Dit stuk bos, ‘la forêt des croisettes’, heeft een biodiversiteit die meer dan 1000 jaar nodig heeft om zichzelf te ontwikkelen. Het zou door een naburige gemeente verkocht worden aan de hoogste bieder. Deze hoogste bieder zal hoogst waarschijnlijk een privépersoon zijn, die dit waarschijnlijk graag als verlengde van zijn tuin ziet, waardoor het openbare karakter ervan volledig verdwijnt.

In de gemeente Chiny, waar het stuk grond gelegen is, is er nu een bevraging aan de bevolking. De burgemeester wil weten of de bevolking akkoord gaat met het feit of dit bos niet meer door het Waalse Gewest beheerd zou worden, of privé kan worden.

Indien er genoeg mensen, verenigingen, organisaties, schriftelijk laten weten dat ze dit geen goed idee vinden omwille van economische, ecologische, sociale, … redenen kunnen we voorkomen dat de verkoop naar een privépersoon kan doorgaan.

Voor dit alles hebben we tot 4 juli.

onze vraag aan jullie is om via ons formulier je reacties door te geven

Het is de eerste keer sinds heel lang dat een stuk bos van deze omvang verkocht zou worden in Wallonië. Wetende dat dit een gigantisch precedent kan zijn voor andere gemeentebesturen, OCMW’s die door de jaren heen eigenaar geworden zijn van stukken bos, natuur dat gelegen is op het grondgebied van andere gemeentes.

Daar Waalse gemeentes, even krap bij kas zitten als de Vlaamse en dat het verhandelen van bos een veel groter rendement heeft dan een spaarboekje, of het gemiddelde aandeel op de beurs behoort dit doemscenario tot de mogelijkheden op korte termijn.

Onze gemeente heeft al laten weten, dat zij bij een openbare verkoop met instapbedrag van 3,5 miljoen euro geen volwaardige partij kan zijn om op te bieden tegen privé-investeerders voor wie geld geen rol speelt. We willen tenslotte toch niet dat er, net als in Vlaanderen, nauwelijks nog (speel-)bos te vinden is?!

Wat kunnen jullie doen?

  • Ons formulier invullen.
  • De Avaaz petitie tekenen. Heeft officieel helemaal geen slagkracht in de officiële bevraging, maar kan achteraf wel als extra drukkingsmiddel gebruikt worden.
  • Op 2 juli komen wandelen in dit prachtige bos en na afloop je mening over de verkoop neerpennen en in één van de urnes daarvoor voorbestemd deponeren.
  • Dit nieuwtje verspreiden in je netwerk met de vraag mee actie te ondernemen.

Hartelijk bedankt,

Het collectief « Forest pour tous »

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s